De eerste opmerking die ik krijg wanneer mensen naar me toe komen voor meer informatie over yoga of pilates.

Het beeld en idee wat iedereen heeft van yoga en pilates is dat het gaat om flexibiliteit en lenigheid. En ja, als je al die foto’s en filmpjes voorbij ziet komen, waar ik overigens ook wel eens aan meedoe, versterkt dat het beeld ook nog eens. 

Maar uiteindelijk draait het daar bij Yoga en Pilates helemaal niet om. Ten eerste, je gaat ook geen rijlessen nemen als je je rijbewijs al in de pocket hebt, dus kom jij de les als volleerd yogamaster binnen, wat kom je dan in de les doen. Overigens ben je als yogi nooit uitgeleerd, maar dat terzijde. 

Daarnaast draait het bij yoga en pilates ook niet alleen om de flexibiliteit, er is zo veel meer in lijf en hoofd waar yoga- en pilates invloed op heeft, dan valt flexibiliteit compleet naar de achtergrond. Sowieso hebben pilates en yoga allebei andere doelstellingen, maar overall komt het er op neer dat je aan de slag gaat met bewustwording van lichaam en geest, en de connectie daartussen, dmv het uitvoeren van houdingen en oefeningen die ondersteund worden door een juiste manieren van ademen. Dit is de basis van iedere les. 

En ja, je komt jezelf tegen, je mogelijkheden en je kansen, en dat is juist de bedoeling, want zo ontwikkel je je verder. 

Hoe meer jij bewust wordt van het feit dat alles wat er in je lichaam gebeurt aangestuurd wordt door je hoofd en vice versa, hoe meer je ook bewust wordt waar bepaalde klachten vandaan komen, en soms worden deze klachten ook nog eens onbewust opgelost. Want ja, dat kan echt bij Yoga- en pilates. Wij hier in de Westerse wereld denken altijd alles op te lossen met input van buitenaf, maar stiekem is het lichaam zo vernuftig dat het al heel veel, nee niet alles, zelf op kan lossen, als je er maar naar durft te kijken en te luisteren. 

Dus terugkomend op de vraag, moet ik lenig zijn voor Yoga of Pilates, nee, absoluut niet, daar ligt het doel niet, jij bent tenslotte het doel van de les. Moet je lenig zijn om acrobaat te worden, ja dat is best handig, ook als je naar de dansacademie wilt….. maar ik zeg altijd tegen mijn leden, jullie zijn heel bijzonder, maar het circus of de dansacademie gaat er helaas niet meer inzitten… ook niet bij mij!

Namaste!