Wat is Hatha Yoga?

 

Sinds kort kun je bij Pilatesnl in Deurne naast Pilates ook Hatha Yoga volgen.

Iedere dinsdagavond om 20.00 geeft yogadocente Heleen Bergsma deze les.

 

Maar wat is Hatha Yoga, en wat is het verschil met andere yogavormen, er zijn namelijk zo veel verschillende vormen yoga.  

 

Hatha yoga is een van de bekendste en populairste yogavormen. De meeste moderne vormen van Yoga zijn allemaal een aftakking van de Hatha Yoga. Denk hierbij aan Vinyassa Yoga, Ashtanga Yoga en Yin Yoga.

 

Een betekenis van het woord Hatha is ‘krachtig’.

Het werd krachtig genoemd, omdat Yoga vroeger vooral een practice voor de geest was. Er waren nauwelijks fysieke houdingen. Door het toevoegen van oefeningen werd de les intensiever en krachtiger, waardoor de Hatha ontstond.

Tegenwoordig zijn de Hatha Yoga lessen gematigd intense lessen in vergelijking met andere yoga stijlen als power yoga en Ashtanga yoga.

 

De term ‘kracht’ betekent overigens niet dat er tijdens Hatha Yoga lessen niet toegewerkt wordt naar een ontspanning.  Het draait om evenwicht en uiteindelijk wordt via inspanning en ontspanning toegewerkt naar een staat van balans en evenwicht.

Het opwekken van kracht komt namelijk optimaal tot zijn recht wanneer deze ook gecontroleerd en gebalanceerd wordt. We kunnen deze kracht dan focussen op onze dromen, doelen en persoonlijke ontwikkeling. Hatha Yoga symboliseert dat.  Je lichaam en adem leren beheersen, dat zijn de belangrijkste pijlers van Hatha yoga.

 

 

De tegenhanger van Hatha Yoga is de Yin Yoga.

Bij Yin Yoga focus je je in een houding op een specifiek gebied waar je spanning op aanbrengt. Door de houding volgens lang vast te houden merk je vaak dat je lichaam deze spanning steeds meer los gaat laten. Je vindt dus steeds meer ruimte in een houding en je lichaam is vaak in staat om zich te ontspannen tot in het bindweefsel.

Ook eens een keer een hatha Yogales beoefenen? Dat kan, je kunt je aanmelden voor een gratis proefles bij info@pilatesnl.nl