Wat is het verschil tussen Yoga en Pilates?

 

Bij Pilatesnl hebben we tegenwoordig naast heel veel pilateslesssen, ook Hatha Yoga op het programma staan. Wanneer mensen aan mij vragen wat Pilates is, vragen ze vaak: ‘is het net zoiets als yoga”? Ik zeg dan altijd: ‘nee, want dan had het yoga geheten’. 

Maar wat is nu eigenlijk de overeenkomsten en verschillen tussen Pilates en Yoga?  In dit artikel zal ik je de dat vertellen, waardoor je af kunt gaan wegen wat het beste bij jou past.

Belangrijk om te weten is dat Pilates en Yoga geen concurrenten van elkaar zijn, wanneer je pilates doet, kun je er prima yoga naast gaan doen, en andersom. Het zijn eigenlijk zusjes van elkaar.

 

Oorsprong:

Yoga is een bewegingsleer welke zo’n 4000 jaar geleden ontstaan is in India. In deze bewegingsleer gingen ze op zoek naar de verbinding met de natuur, en balans tussen lichaam een geest.  Om meer bewustwording te creeeren besloten ze te gaan mediteren, wat ze afgezonderd van de mensenwereld gingen doen. Daarnaast viel het de yogi’s op dat de dieren veel verschillende houdingen aannamen, die erg nuttig waren. Ze zagen dat de dieren hierdoor in staat waren om soepeler te bewegen. Door deze houdingen na te doen kwamen de yogi;s er achter dat ze fitter en sterker werden. De namen van de oefeningen stammen dan ook af van de dieren waar de oefening van afgekeken is. Denk aan Down facing dog, cobra, catpose, etc. Daarna werden er meer oefeningen uit de natuur gehaald, zoals de tree pose en de mountain pose. Deze hoduingen werden uiteindelijk gecombineerd met meditatie.

 

Pilates is een bewegingsmethode welke ontwikkelt is door Joseph Pilates. Joseph geloofde dat de ademhaling, houding en leefstijl van de mens de basis is van de gezondheid van de mens. ‘ Breathing is the first act of life and the last’ Joseph Pilates. Hierdoor ontwikkelde hij een unieke serie fysieke oefeningen welke helpen bij het verbeteren van de houding, coordinatie, balans, kracht, flexibiliteit en ademhaling.  

Yoga en Pilates  zijn beide bewegingsvormen die erg gefocust zijn op het bewust worden van het eigen lichaam.  Houding en ademhaling zijn in beide bewegingsvormen de basis. Yoga bestaat uit een reeks vaste houdingen, terwijl de bewegingen bij Pilates heel dynamisch zijn.  Bij yoga ligt de nadruk op het vinden van balans tussen lichaam en geest, terwijl bij Pilates de nadruk ligt op het juist uitvoeren van de oefeningen. Yoga is een combinatie van bewegen en mediteren met als doel de eenwording van geest en lichaam. Je werkt aan je lichaam, maar je geest is net zo belangrijk. Pilates is een methode waarbij de focus ligt op het verbeteren van je houding. Het is de ideale methode om van blessures af te komen. Het is meer een sport en minder gericht op verdieping van je geest.

 

Maar wil je nu echt het verschil weten, dan moet je het komen ervaren. Het voordeel aan een abonnement bij Pilatesnl is, dat je onder hetzelfde abonnement de mogelijkheid hebt om zowel pilates als yoga te doen. Voel je de ene week meer voor pilates, dan schrijf je je in bij de pilatesles, heb je de week erna meer behoefte aan ontspanning, kies je voor Hatha Yoga.

 

Aanmelden voor een gratis proefles? ga even naar het contactformulier….