Dat een verkeerde ademhaling ook voor nek- schouder- en rugklachten kan zorgen weten veel mensen niet. Toch is dat zo.

Veel mensen zijn zich niet bewust van hun manier van ademhalen. Ademhalen is inmiddels zo’n automatisme geworden dat je er niet bewust van bent, dat het misschien wel een oorzaak van je klachten zou kunnen zijn.

Let maar eens op je ademhaling, waar gaat je adem naartoe wanneer je dit leest? Adem je hoog, of adem je laag, adem je snel of adem je langzaam.

Een hoge ademhaling heb je wanneer je bij de inademing het meeste beweging hebt

De hoge ademhaling

De hoge ademhaling:

  • Je haalt hoog adem als bij inademing de meeste beweging plaats vindt ter hoogte van je borst/nek, vaak gaat je navel naar binnen bij de inademing en ke borst vult zich met zuurstof. Zeker wanneer de ademhaling heel hoog in de borst zit, en je borst opgetrokken wordt naar boven, kan dit veel klachten veroorzaken.
  • Je lichaam associeert een hoge ademhaling aan een stress situatie, en bij een stresssituatie zorgt je lichaam voor een minder goede doorbloeding, waardoor je spierbindweefsel vast komt te zitten.
  • Je hulpademhalingsspieren in je nek/borst moeten veel werken bij deze techniek, dit levert stress op voor je spieren.
  • De meeste mensen die hoog ademhalen hebben een hoge ademhalingsfrequentie, en halen dus snel maar oppervlakkig adem
  • Doordat de ademhaling oppervlakkig en snel is, kunnen de afvalstoffen ook niet goed afgevoerd worden. Doordat de afvalstoffen zich ophopen, kunnen er klachten ontstaan.

De lage ademhaling:

  • Je haalt door je buik adem als bij inademing je buik uitzet naar voren of opzij, je nek/schouders bewegen nagenoeg niet.
  • Je lichaam associeert een buikademhaling met ontspanning.
  • Je middenrifspier is de primaire beweger in deze vorm van ademhaling.
  • Mensen met een buikademhaling halen veel minder vaak adem per minuut omdat ze dieper ademhalen.

De gemiddelde mens haalt tegenwoordig vooral hoog adem, mede door de stress die we ervaren. Of we nu druk zijn met positieve of negatieve dingen.  Adrenaline zorgt voor een hoge ademhaling, en adrenaline is er in positieve en negatieve situaties.

Kortom: een hoge ademhaling zorgt eerder voor klachten dan een lage ademhaling, Zorg er dus voor dat je je middenrif goed gebruikt bij de ademhaling, Hoe het verder zit bij de ademhaling, kom ik in de toekomst op terug, daar ga ik binnenkort nog veel meer over leren.

Hoe ziit dat dan bij Pilates??????

 Omdat we nu eigenlijk geconcludeerd hebben dat er meer rust is in een lage ademhaling, en er meer klachten ontstaan bij een hoge ademhaling, kun je als ervaren pilatesser jezelf afvragen: maar bij Pilates ademen we toch ook in de borst? Dat klopt, maar ten eerste is de ademhaling bij Pilates niet hoog in de borst, maar ten hoogte van je ribben. De reden hiervan is dat je bij Pilates je bekkenbodem en buikspieren aanpsant, en dit niet mogelijk is bij een buikademhaling, Leg je handen maar eens op je flanken maar zie Pilates ook niet als een levensstijl. Pilates is er om je lichaam in vorm te krijgen, denk aan balans, cooordinatie, kracht, flexibiliteit. Dit alles is een voorwaarde om goed te functioneren. Maar Pilates is een training, en tijdens deze training gebruik je de borstademhaling om de oefeningen op de juiste manier en met de juiste kracht uit de oefenen. Ook hierbij maken we gebruik van het middenrif. De ziuurtsof wordt in rust via de neus in de borst ingeademd, en bij inspanning door de mond uitgeademd. Die ademhaling bij inspanning is er om de oefening meer kracht mee te geven. Je spant je spiercorset (bekkenbodem, diepe buikspieren en rugspieren) aan tijdens de uitademing. Bij de inademing mag je de bekkenbodem loslaten. Doordat je je spiercorset aanspant is het onmogelijk m in je buik te ademen, vandaar dat er bij Pilates in de borst wordt geademd. Aan het eind van de les is het dan ook weer belangrijk om je ademhaling weer terug naar e buik te brengen, zodat de ademhaling weer gebruikt wordt om het lichaam terug naar ruststand te brengen. Bij stretchoefeningen adviseer ik overigens altijd vanuit de buik te ademen, en bij ontspanningsoefeningen probeer ik de ademhaling te visualiseren naar de plek waar de ontspanning gevoeld mag worden. Bijvoorbeeld in een childspose, laat ik de klaten de handen op de onderrug leggen, en de ademhaling naar de onderrug en handen brengen. Op deze manier ontspan en masseer je de rug ineen.