Wat is Pilates

Pilates is een bewegingsmethode welke ontwikkelt is door Joseph Pilates. Joseph Pilates werd geboren op 9 December 1883 in Monchengladbach in Duitsland.

Joseph geloofde dat de ademhaling, houding en leefstijl van de mens de basis is van de gezondheid van de mens. ‘ Breathing is the first act of life and the last’ Joseph Pilates.

Hierdoor ontwikkelde hij een unieke serie fysieke oefeningen welke helpen bij het verbeteren van de houding, coordinatie, balans, kracht, flexibiliteit en ademhaling.

Wat de bewegingsmethode van Pilates bijzonder maakte, is dat Pilates er in geloofde dat elke beweging vanuit een centraal punt komt, namelijk je core, het centrum van je lichaam. Als je de spieren van je centrum goed aanspant, zou dat ten goede komen aan de gewrichten waardoor we minder last van slijtage krijgen.

Pilates noemde dat centrum, het ‘ powerhouse’ .

Het powerhouse kan je omschrijven als alle spieren van je romp, met als belangrijkste spieren de transversus, (de diepe dwarse buikspier), de bekkenbodemspier en rugspieren. Deze spieren houden de romp bij elkaar. Wanneer deze spieren op de juiste manier aangespannen worden, zal je meer kracht aan iedere beweging toe kunnen voegen, en beweeg je op een veilige manier. Doordat het aanspannen van je powerhouse niet vanzelf gaat, kun je dit trainen bij Pilates.

Pilates is een body en Mind-methode. Door de basisprincipes toe te passen, zal de focus op je lijf en hoofd zijn, de concentartie zorgt voor de goede uitvoer van de oefeningen. Is dat niet aanwezig, heeft het meteen effect op de techniek en de oefening. Na een uur pilates is je hoofd leeg en lichaam soepel en in balans. De belangrijkste principes van Pilates zijn: concentratie, centrum, controle en nauwkeurigheid, ademhaling, vloeiende beweging.

 

Pilates is geschrikt voor iedereen, van jong tot oud. Het voordeel van pilates is dat de methode zo gecontroleerd en overzichtelijk is, dat iedereen zich kan ontwikkelen in eigen tempo en niveau. Iedereen beweegt in de zone van de naaste ontwikkeling. Het mooie van Pilates is dat je je heel erg bewust wordt van je lichaam en de mogelijkheden en onmogelijkheden, ieder lichaam heeft zijn eigen talenten en eigen

Maar wat is nu eigenlijk de overeenkomsten en verschillen tussen Pilates en Yoga? Belangrijk om te weten is dat Pilates en Yoga geen concurrenten van elkaar zijn, wanneer je pilates doet, kun je er prima yoga naast gaan doen, en andersom. Het zijn eigenlijk zusjes van elkaar.

Yoga en Pilates zijn beide bewegingsvormen die erg gefocust zijn op het bewust worden van het eigen lichaam. Houding en ademhaling zijn in beide bewegingsvormen de basis.

Yoga bestaat uit een reeks vaste houdingen, terwijl de bewegingen bij Pilates heel dynamisch zijn. Bij yoga ligt de nadruk op het vinden van balans tussen lichaam en geest, terwijl bij Pilates de nadruk ligt op het juist uitvoeren van de oefeningen. Yoga is een combinatie van bewegen en mediteren met als doel de eenwording van geest en lichaam. Je werkt aan je lichaam, maar je geest is net zo belangrijk. Pilates is een methode waarbij de focus ligt op het verbeteren van je houding. Het is de ideale methode om van blessures af te komen. Het is meer een sport en minder gericht op verdieping van je geest.

Ook een ḱeer meedoen, bekijk het aanbod van Pilatesnl eens, er zijn zowel online als live lessen