Iedere dinsdagochtend geef ik Pilatesles aan een grote groep bij sportcentrum Ames in Deurne

Ik noem dit altijd de sportschoolles. Het verschil met de smallgrouptraining, is namelijk dat deze groep veel groter is, en de lessen zijn wat basicer, is dat een woord? Je kan in deze les dan ook niet volledig de begeleiding verwachten die je bij een kleine groep wel krijgt, maar dat terzijde.

Hoe zo’n les er aan toegaat, nou dat gaat als volgt.  

Ik stap de les binnen, er staan meestal 15 vrouwen te wachten, of 14 vrouwen en een man. Meer mogen er namelijk niet in de les. Iedereen staat trouw op hun eigen vaste plek, want dat doen mensen, dat is veilig. Ik kijk altijd even of er nieuwe mensen zijn, en stel me dan voor. Ook leg ik aan nieuwe mensen uit wat ze te wachten staat.  

Ik start de les altijd met het opnoemen van de namenlijst, dat is handig want zo leer ik de namen. Ik ben nl niet zo goed in het onthouden van de namen. Niks persoonlijks hoor, gewoon een afwijking van mij.   

De leeftijd varieert van begin 20 tot begin 60. De temperatuur overigens ook, waardoor er eerst altijd even consequent geklaagd wordt over de temperatuur in de zaal. De ene week is het te koud, de week erna te warm of de airco blaast te hard warme of koude lucht. Maar ach, klagen is soms zo fijn, ik doe dat ook graag, het maakt je hoofd leeg.

Hierna start ik met het opzetten van het Powerhouse. ‘Voeten op heupbreedte, knieën uit het slot, bekkenbodem aanspannen, navel in en op, draai je schouderbladen naar achter en zet vast. Handen op je flanken, adem uit door je mond en in door je neus, adem naar je flanken toe….’. ‘We starten met de warming up’.

Na de warming up waarin we alle gewrichten losdraaien, balans oefenen, spieren opwarmen en stretchen, starten we met de oefeningen.

De hele les door herhaal ik: ‘bekkenbodem aanspannen alsof je je plas inhoudt, buikspieren aanspannen, schouderbladen laag. Adem uit…pffff, adem in!’.

Ik loop rond, corrigeer mensen, geef ze complimenten (daar groeien mensen van, dat is menseigen), help ze met de ademhaling…: ’vergeet niet te ademen he!, zeker wanneer het zwaarder wordt…..’, ‘houd je schouderbladen op de goede plek…..’, ‘Rug is hol en sterk….’, ‘heb je je bekkenbodem aangespannen?” Ohja, dat moet ik ook niet vergeten zie ik ze denken. Vaak corrigeren mensen zich al op het moment dat ik aangelopen kom, heel handig dat overwicht.

Zeker wanneer je start met Pilates zijn er zo veel dingen waar je aan moet denken, en wat nog niet in je lijf zit….: Bekkenbodem in, navel in en op, schouderbladen laag, adem uit door je mond, in door je neus, en naast dat alles moet je dus ook nog een zware oefening doen….

De les eindig ik met stretchoefeningen en soms een balansoefening. Dan dank ik iedereen voor hun inzet, en wens ik iedereen een fijne dag.

Laatst kreeg ik na de les een enorm leuk compliment van een vrouw die mij kende uit mijn beginjaren in de sportwereld, en waar ik niet altijd goed mee door een deur kon. Ze kwam aan het einde van de les naar me toe en zei:  je geeft heel fijn les, je hebt je enorm ontwikkeld, en ik ben trots op jou!, Nou mijn dag kon niet beter beginnen.  Tja, ook ik groei van complimenten, dat is menseigen.

Interesse om Pilates lessen bij mij te volgen?

Dat kan in Deurne bij Sportcentrum Ames.
Meldt je aan via facebook of stuur mij een berichtje via het contactformulier.