Bekkenbodemproblemen

Een veelvoorkomend vrouwenprobleem is een zwak bekkenbodem. Je bekkenbodem is een soort van hangmatje dat hangt aan je bekken. Dit hangmatje zorgt ervoor dat je je organen op de juiste plek houdt. Bij heel veel vrouwen is het bekkenbodem verzwakt. Een oorzaak hiervan is zwangerschap en bevalling, ouder worden of overgewicht.

Door de bevalling is het bekkenbodem vaak uitgerekt, en na de zwangerschap moet deze herstellen. Veel vrouwen zien dat ze na hun zwangerschap de nodige kilo’s moeten verliezen, en denken aan hardlopen, buikspieroefeningen e.d. Tuurlijk is het belangrijk om na de zwangerschap weer in beweging te komen, en je lichaam sterker te maken, maar vaak wordt de rug en het bekkenbodem overgeslagen. Het gevolg is rugklachten, en last van verzakkingen of urineverlies.

Veel mensen denken dat er niks te doen is aan een zwakke bekkenbodem, dat is gelukkig niet zo.

Bekkenbodem sterker maken

Om je bekkenbodem sterker te maken, zijn er verschillende oefeningen die je kunt doen. Ik zal je zo wat oefeningen laten zien.

Wat belangrijk is om te weten, is waar je bekkenbodem zit, en hoe je die aan kan spannen. Zoals ik al melde, hangt je bekkenbodem aan je bekken. Wanneer je op je rug gaat liggen, kun je met je handen je bekkenbodem voelen. Deze ligt tussen je zitbotjes, anus en vagina.

Om deze aan te spannen, kun je hetzelfde doen als wanneer je je plas ophoudt. Je merkt dan dat je bekkenbodem wat omhoog komt. Door de juiste oefeningen te doen, zal je op den duur merken dat je bekkenbodem sterker wordt, en de klachten waar je mee kampt, verminderen.

Voorbeeldoefening 1

Ga op je rug liggen. Zet je voeten op de grond, je knieën wijzen naar het plafond. Zorg ervoor dat je enkels niet recht onder je knieën staan, maar wat meer van je billen af. Je trekt je bekkenbodem in door je plas op te houden, je trekt je navel in en op, en zorgt ervoor dat je schouders van je oren af zijn. Wanneer je in je billen knijpt, duw je je billen langzaam omhoog en rol je je wervels één voor één van de grond. Wanneer je knieën en schouders op een lijn zijn, stop je, en rol je je wervels weer één voor één in de grond. Dit herhaal je een aantal keer. Zie filmpje

Voorbeeldoefening 2

Ga op je zij liggen. Maak jezelf lang, leg je benen op elkaar. Leg je hand op je bovenbeen, merk je dat je omvalt, leg dan je vingertoppen voor je borst neer. Nu probeer je je bovenste been op te tillen. Je merkt dat je je evenwicht verliest, maar wanneer je je bekkenbodem goed aanspant, merk je meteen dat je stabieler blijft liggen. Til je been nu langzaam omhoog en omlaag. Het hoeft maar een klein stukje te zijn. Wissel van kant.

Voorbeeldoefening 3

Een oefening op de bal:

Ga op een grote bal zitten, houdt je plas weer in, en probeer met je bekkenbodem de bal wat heen en weer te bewegen.
Ga op de bal zitten, houdt je plas weer op, en til 1 voor 1 je been op. Je moet de bal dan met je bekkenbodem op z’n plaats houden.

Wanneer je nu op zoek bent naar een les waarbij je je bekkenbodem goed stevig kan maken, probeer dan eens een pilates les. In de gehele pilates les is er aandacht voor je bekkenbodem, buikspieren en rug.

Interesse om Pilates lessen bij mij te volgen?

Dat kan in Deurne bij Sportcentrum Ames.
Meldt je aan via facebook of stuur mij een berichtje via het contactformulier.