Leniger worden, kan dat?

Of heb je gewoon korte en lange spieren? 

In de les krijg ik vaak van mensen te horen. Ik wil zo graag wat leniger worden, maar ik heb nu eenmaal korte spieren.  Maar hoe zit het nu met leniger worden. Kan dat?  

Ja natuurlijk kan dat, en zelfs op iedere leeftijd .Je bent op je 40e echt niet op je terugweg. Het kan zijn dat sommige dingen wat moeizamer gaan, maar dat wil niet zeggen dat je niet meer vooruit kan gaan.  

Lenigheid is te trainen, echter ieder lijf is anders. Bij de een is de maximale uitslag van een beweging verder dan bij een ander. Dat is afhankelijk van je skelet. 

Spieren kun je zo lang maken al je wilt. Je gewrichten geven echter de maximale bewegingsuitslag aan. De vorm van een gewricht is bij ieder persoon anders, daardoor kan de ene persoon verder stretchen dan een ander persoon.  

Even een voorbeeld:  

Je arm kun je recht maken doordat je je triceps aanspant. Je Biceps worden daardoor langer. Echter kan je je arm niet verder naar achter buigen, ook al zou je biceps wel langer zijn, dat komt doordat hij tegengehouden wordt door je ellebooggewricht. Zo werkt dat ook in de rest van je lijf.  

Je hamstrings kan je rekken en langer maken, maar wanneer je gewrichten aan de voorkant tegen elkaar komen, (bot op bot) kun je toch niet verder komen. Dan heb je dus je maximale bewegingsuitslag gehaald, oftewel je ROM/range of motion. Dat verklaart waarom de ene persoon het been in zijn of haar nek legt, en de ander zijn of haar been nauwelijks omhoog krijgt. 

Toch zie ik in de les vaak dat mensen nog lang niet aan hun maximale bewegingsuitslag zitten, en dat er nog ruimte genoeg is om de spieren langer te maken.  

Is lenigheid eigenlijk belangrijk voor je lijf???? Daar kom ik later op terug.  

Interesse om Pilates lessen bij mij te volgen?

Dat kan in Deurne bij Sportcentrum Ames.
Meldt je aan via facebook of stuur mij een berichtje via het contactformulier.