Wat houdt het Rugfitprogramma in, en wat kan je zelf doen om rugpijn te voorkomen?

Veel mensen hebben tegenwoordig last van rugklachten, zo’n 90% van de Nederlandse bevolking.
Hoe dit komt, dit heeft alles met onze leefstijl te maken. We zitten te veel, en bewegen te weinig. Wanneer je een fulltime kantoorbaan hebt, zit je al zo’n 36 uur in de week, tegenwoordig zijn er steeds meer kantoren met plekken waar je ook kunt staan, maar wanneer ik de kinderen op school zie, merk ik dat ze nog steeds erg veel zittend werken, en weinig wandelen. We zitten bij het eten, we zitten s’avonds op de bank, we zitten wanneer we naar een verjaardag gaan, we zitten bij een voorstelling, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Niet voor niks zeggen ze: ‘zitten is het nieuwe roken’.
Al dat zitten zorgt ervoor dat ons lichaam vastroest. Maar ook lang in dezelfde houding staan geeft weer klachten. Ons bindweefsel komt vast te zitten, de wervelkolom zakt in, en je organen drukken op elkaar.
Dit vastzitten van de rug zorgt voor een stijve rug, en een stijve rug geeft vaak klachten.

Wat we bij Pilates Rugfit doen is je rug weer flexibel maken. Waarbij we vanuit de kern beginnen. De kern is je wervelkolom, deze gaan we mobiliseren. Daarna werken we aan het losmaken van het diepe spierbindweefsel, en we eindigen met het oppervlakkige weefsel. Door je wervelkolom te mobiliseren, ruimte te maken tussen de wervels, je bindweefsel los te maken, en je spieren te verlengen, wordt je rug flexibeler. Wanneer we gewerkt hebben aan de flexibiliteit van de rug, gaan we over op het sterker maken van de rug en buikspieren. Sterke spieren ondersteunen de rug. Vaak wordt er alleen maar gewerkt aan het sterker maken van rug- en buikspieren, maar dat alleen is niet genoeg. Daarom kijken we bij Pilates Rugfit verder, en merken we dat dat ook goede resultaten oplevert.
In 5 weken vertel ik jullie alles wat je moet weten om je rug klchtenvrij te houden, of er voor te zorgen dat je rugklachten verminderen. Je leert over de juiste houding, de juiste ademhaling en je leert oefeningen die je helpen om je rug soepeler en sterker te maken.

Wat kan je zelf doen om rugklachten te voorkomen of te verhelpen:
– Drink veel water, je tussenwervelschijven staan voor een groot deel uit water, hierdoor geleiden ze de beweging goed. Wanneer je te weinig drinkt zal de vochtbalans verstoort worden en daardoor zal de beweegbaarheid verminderen.
– Zorg voor een goed lichaamsgewicht, de druk op de rug is in het dagelijks leven al groot, laat staan als er nog een flink extra gewicht op drukt.
– Beweeg veel. Ga ieder half uur even staan, beweeg je rug zijwaarts, naar voor en achter, roteer je wervelkolom, en kantel je bekken.
– Zorg voor een goede houding. Je rug recht is recht, je wervels staan op elkaar, je kin trek je een beetje naar achter.
– Houdt je rug recht wanneer je gaat zitten, of kies voor een kruk, of zelfs bal om op te zitten.
– Let op bij het tillen. Span je bekkenbodem, buikspieren en multifidus aan, of zak goed door je knieën.
– Stress heeft ook invloed op rugklachten, dus probeer dat te vermijden.
– Zorg voor een goed kussen wanneer je slaapt
– Doe pilates!

Om nog meer informatie over het verminderen van rugklachten te krijgen, download dan mijn e-book over rugklachten. Deze is op de website te vinden onder het tabblad: e-book.

Om je aan te melden voor de cursus, klik op onderstaande link en kies in de keuzelijst voor: Pilates voor beginners en vermeld erbij dat je de rugfitcursus wilt volgen. Bij interesse start ik deze cursus op zaterdagmiddag in Helmond.

https://amesdeurne.nl/speciale-programmas/small-group-pilates-3