Als sportinstructeur pas ik altijd graag mijn lessen aan aan de behoeftes van de deelnemers. Vaak wanneer ik vraag, eigenlijk vroeg (ik geef tegenwoordig geen bbb en aerobicslessen meer): ‘ Wat willen jullie graag nog trainen?’, was het antwoord steevast: de buikspieren… Waarom? Nou,  heel simpel, omdat de deelnemers een platte buik willen.

En ja, die wil ik ook. Maar is hij plat bij mij? nee helaas. Ook niet helemaal. Maar wat is er nu waar van de buikspieren, en wat is een fabel?

1: Hoeveel buikspierlagen heb je?

Je buikspieren zijn opgebouwd uit 4 lagen.

De diepste laag is de transversus abodominals. Dit is een dwarse buikspier die onze organen beschermd. Deze buikspier, ook wel je spierkorset genoemd, verbindt de rechter en linkerzijde van je lichaam met elkaar en is ook verbonden met de rugspieren.

Daarboven heb je twee lagen schuine buikspieren buikspieren.  De interne (laag 2) en externe (laag 3) schuine buikspieren. Deze zorgen ervoor dat je je romp kan roteren.

En de buitenste laag zijn je rechte buikspieren, de rectus abdominals. Deze buikspieren zorgen ervoor dat je voorover en achterover kunt buigen.

2:  Wanneer je een sixpack hebt, heb je sterke buikspieren…

Wanneer je bij mensen, vaak bij mannen, een sixpack ziet, dan is dat de buitenste spierlaag, namelijk  de rechte buikspieren. De rechte buikspieren zijn natuurlijk belangrijk voor je, maar wanneer de andere spierlagen, en met name de diepste spierlaag, de transversus niet getraind wordt, wil een sixpack helemaal niks zeggen. Dat is mooi, tenminste dat vinden de meeste mensen. Maar wil je je core sterk maken, is het zo belangrijk om alle vier de lagen goed te trainen. Dat is wat je bij Pilates juist doet.

3: Om een platte buik te krijgen, moet ik buikspieren doen….

Ook dit is niet waar. Je buikspieren train je om je buikspieren sterker te maken. Wanneer je een goede spiermassa hebt, dan zal de spiermassa energie uit je vet halen. Maar het is niet zo dat je spiermassa van je buikspieren ook het vet van de buikspieren gebruikt, dat is echt een fabel.  Je spieren halen het vet uit je hele lichaam, en helaas pas als laatste uit je buikvet. Dus dat wil dus zeggen dat je ook niet lokaal vet kunt verliezen. Bilspieroefeningen zorgen er niet voor dat het vet op je billen zal verdwijnen.

4: Welke buikspieren mag je niet trainen tijdens de zwangerschap?

Wanneer je zwanger bent mag je alleen je rechte buikspieren niet trainen, dus de bovenste buikspierlaag. De rechte buikspieren moeten tijdens de zwangerschap opzij kunnen zodat de buik naar voren kan groeien, dat heet een diastase. Wanneer je de rechte buikspieren wel traint, kunnen de rechte buikspieren na de zwangerschap niet goed terug naar elkaar groeien, waardoor je een opening blijft houden, dit kan klachten veroorzaken.

Vraag 5: Wat zijn je corespieren?

Je corespieren omvatten:

  1. Al je buikspieren, dus alle vier de lagen
  2. De rugspieren
  3. De bekkenbodemspieren

Wanneer je deze spieren allemaal aanspant, dan span je dus als het ware je Core aan.  bij Pilates noemen we dat je Powerhouse, hier haal je de kracht van de oefeningen uit.

Het bekkenbodem wordt vaak niet door alle trainers genoemd wanneer ze het hebben over core-training, maar juist het bekkenbodem sluit het geheel af. Wanneer je buik-, rug-, en bekkenbodemspieren aanspant dan is voor, achter en onder je hele Core sterk, en houdt het tevens alle organen goed op z’n plek.

Wanneer je nog vragen hebt over de buikspieren, stuur me een mailtje, wie weet kan ik je vraag beantwoorden.

Groetjes Roos

info@pilatesnl.nl